måndag 8 juli 2019

Tävlingsfritt 2019?

"På återseende, allesammans. Får se när jag får feeling för att skriva något mer här, det kan bli nästa vecka och det kan bli i mars." undertecknad, 13 oktober. Sen dess har jag påbörjat både ett och två inlägg men jag har inte tagit dem i mål av olika skäl.

---

Foten, ja. Den jag ramlade på för 287 dagar sen och den jag hoppas skulle vara hel till första november. Det var den inte. Den är fortfarande inte hel. Kort sammanfattat så har jag sprungit lite mellan mitten på december till mitten på januari innan jag gick sönder i vaderna, återupptog löpningen i mars och sen dess har jag kunnat springa. Jag kan fortfarande inte springa fort i skog eller på stigar med mycket rötter, men övrig löpning fungerar bra. Jag har inte sprungit fort i skogen på träning under hela våren, men jag har försökt springa fort i skogen under tävling några gånger under våren. Det har, bortsett från 10mila och Jukola, gått riktigt dåligt.

---

I augusti blir det lite förändringar i livet. Jag beger mig västerut för arbete på Terratec i Oslo. Av det jag läst mig till och såg när jag var där i mitten på juni så känns allt riktigt lovande, både tränings- och arbetsmässigt. Det finns rejält med kupering i området jag ska bo i och det ser jag verkligen fram emot.

---

Jaha, och idag kom laget till VM. En uttagning på där alla etablerade namn som presterat någorlunda under våren kom med och förstaårssenioren fick bli reserv. Alla är förmodligen rätt nöjda, ingen blir direkt upprörd. Men jag blir upprörd. Att inte Simon Imark är en av de tre som får springa medeldistans på VM är det som gör mig irriterad. Att först felaktigt ge honom en reservplats till världscupen i Finland och sedan ha mage att hänvisa till att VM är uttaget på världscup och tidigare internationella meriter är absurt. För egen del tycker jag att man får stå sitt kast när Imark springer in som trea på medel-testet och man tidigare under våren har tagit ifrån honom möjligheten att skaffa sig internationella meriter. Det hade kanske varit tufft att flytta på någon som sprang bra på världscupen, men den gick i icke-relevant terräng och väldigt långt innan VM i tid. Det loppet bör verkligen väga mindre än söndagens medeldistans.

(Ja, du tänker korrekt. Imark fick springa världscup i Finland eftersom William Lind blev sjuk. Det beskedet fick han dagen innan medeldistansen, samma dag som han startade på Ultra-SM)

Det är tråkigt att ingen lackat ur offentligt (jo, Runesson lite halvt) på de senaste årens uttagningar, eller framförallt på de uttagningskriterier som används. Kriterierna är skrivna på ett sånt sätt så att det går att ta ut i princip hur som helst, och man kan vrida och vända på motiveringar till olika uttagningar så att man får med de man vill ha med. Och tro mig, det har vridit och vänts på motiveringar de senaste åren så att ansvariga måste vara helt snurriga i huvudet. Till världscupen i Finland så verkar man helt struntat i att följa sina egna uppsatta kriterier och bara tagit ut det lag man känt för. Ska man fortsätta ha VM-tester så bör man använda sig av resultaten därifrån också. Annars kan svensk orientering spara både rätt mycket pengar och tid på att skita i att arrangera den typen av tävlingar och berörda löpare slipper få upp hoppet om platser till VM efter bra prestationer där.

Om man någon gång ska få bukt med alla dessa skeva eller direkt felaktiga uttagningar så måste man börja med att skriva om de kriterier som används, och förmodligen även förändra bland de som tar ut lagen. Jag har inte så höga förväntningar på att något av det sker...

Man kanske ska tacka högre makter för att man slipper vara med i den här röran.

---

Säsongen 2019 har jag lagt på is tillsvidare. Den kanske tinas upp igen senare under hösten, men förmodligen inte. Det går inte att springa fort med foten och jag finner ingen mening i att springa tävlingar där jag inte kan springa fort. Eventuellt så blir det start i ett par stafetter under hösten, men förmodligen inte mer än så. Som tur är kan jag springa ordentligt både på asfalt och stig så sommaren och hösten får vikas till att försöka utveckla min löpning.

---

På återseende, allesammans!